Dit weekend bezocht ik de Anton Corbijn expositie..

4 ac

Zaterdagmiddag was het dan eindelijk zover! Samen met pap ging ik naar de Statenbuurt in Den Haag om de geëxposeerde foto’s van Anton Corbijn te gaan bekijken. Het Gemeentemuseum bevindt zich op een steenworp afstand van het Fotomuseum en allebei waren ze een bezoekje absoluut waard.

11 ac

Om dit samen met pap te doen vond ik heel speciaal. Portretfoto’s van bands uit pap z’n tijd in de jaren ’70 zijn namelijk de bekendste werken van Corbijn. Zo heb ik zijn werk ook leren kennen, door oude bandfoto’s in de muziekcollectie van mijn vader.
Mijn fascinatie voor oude muziek én portretfotografie wordt op deze manier prachtig gecombineerd en ik vind het tof dat er meerdere generaties naar de expositie komen om het werk van Anton Corbijn te bewonderen.

We begonnen in het Gemeentemuseum. Het meest toffe aan deze fotocollectie was de hal aan het einde. Hier hingen zelfportretten door Corbijn zelf gemaakt, maar dan in een ander jasje en een twist. Letterlijk, want voor deze zelfportretten verkleedde hij zich als gerenommeerde artiesten. Bij binnenkomst in deze hal zag ik een portret van Anton als Elvis bij een reeks oude sloopauto’s. Zo volgden er nog een stuk of 10…
Cobijn werd voor even Cobain, maar ook een goed geschminkte Hendrix was er te bewonderen evenals Bob Marley in een oer Hollands landschap.
Anton Corbijn als Janis Joplin was ronduit hilarisch zoals je hier afgedrukt kunt zien in een fotoboek.

anton als janis

Buiten de humoristische twist van zijn portretten zijn ze kwalitatief ook gewoon hartstikke goed. Hoe hij speelt met bijvoorbeeld belichting in zijn portretten is heel tof om te zien. Om al deze pareltjes te bewonderen moet je ogen overal hebben en het is een druk bezochte expositie dus neem de tijd!

17ac

Een stukje verderop zag ik het ultieme voorbeeld hangen van de manier waarop Corbijn met belichting speelt. Aan een wand vol vierkante portretjes vond ik ergens bovenaan deze foto van Schumacher..

Schumacher door Corbijn

Het naastgelegen Fotomuseum was ook heel tof.
Hele fotowanden waren er te zien, en allemaal ingedeeld op bands en artiesten.

7 ac instagram12 ac

Van The Stones, eerst als jonge blaadjes en daarna als verschrompelde oude mannen, REM en Tom Waits.. tot Nirvana.
Vaders vond de U2 wand fantastisch met stills van hun videoclips en foto’s die hij kende van z’n platencollectie van vroeger.

1 anton corbijn

De exposities zijn t/m juni te zien in den Haag en als je van muziek én fotografie houdt is dit zeker een aanrader!

13 ac

Een gedachte over “Dit weekend bezocht ik de Anton Corbijn expositie..

  1. Eva zegt:

    Deze expositie lijkt me ook echt heel bijzonder! Hoop stiekem dat hij ook richting Berlijn komt want vrees dat ik niet snel naar Den Haag zal kunnen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s