(un)discovered photographer: Vivian Maier

Op mijn verjaardag maakte ik toevallig kennis met de Amerikaanse Straatfotografe Vivian Maier via de documentaire van NPO Close Up ‘Op zoek naar Vivian Maier’ anders had ik waarschijnlijk nooit van haar bestaan geweten, net zoals ze vergeten was door haar eigen omgeving…

Haar bijnaam is Mary Poppins met een camera. Zo lief als Mary Poppins bleek ze echter niet te zijn en de mensen die haar gekend hebben, hebben eigenlijk een haat/liefde verhouding met deze Vivian. Bekijk de documentaire en je krijgt het gevoel alsof je haar in een uurtje leert kennen!vivianm

Ze was een eenling en niemand heeft ooit geweten wat voor talent deze vrouw had voor het maken van prachtige foto’s van het straatleven in Chicago, destijds in de jaren ’60. Ze had altijd een camera op zak en schoot filmrolletjes vol en stopte ze vervolgens in oude schoenendozen op zolder zonder ze te laten ontwikkelen. Zelf had ze dus ook geen idee of de foto’s die ze maakte gelukt waren of niet.
vrouw vivianVivian was een opvallende verschijning.. Als nanny zocht ze het ene na het andere adres om te mogen werken, omdat ze overal ontslagen werd vanwege haar laten we zeggen onhandige aanpak. Ze was niet geliefd en hield er vooral van op zichzelf te zijn.

Kort voordat ze overleed in 2009 werden haar onontwikkelde filmrolletjes in dozen geveild op een veiling en gekocht door een documentaire maker genaamd John Maloof die het leven in Chicago uit de jaren ’50 en ’60 wilde vastleggen als historisch erfgoed. Hij ontwikkelde de fotorolletjes, scande ze in en dit zorgde voor een stortvloed aan positieve reacties op haar werk. Door deze reacties besloot John Maloof er werk van te maken en zocht hij haar familie en kennissen van vroeger op.schaduw vivian maierDaar stuitte hij op de donkere kant van haar leven, maar ondanks de twijfels over haar ongelukkige leven en vooral de ongelukkige keuzes die zij hierin maakte besloot hij dat dit werk niet ongezien verloren mocht gaan.
Hij zorgde ervoor dat haar werk wereldwijd werd geëxposeerd en ze uitgroeide tot een gerenommeerde fotografe. Tijdens FOAM is haar werk van de jaren ’50 tot de jaren ’80 geëxposeerd.. Met de klassieke zwart wit afbeeldingen waar ze door bekend is geworden, maar ook met kleurenfoto’s en zelfs bewegende beelden.

serie VM

Ze had trouwens een sterke fascinatie voor zelfportretten en het vastleggen van haar oppaskinderen. Deze portretten zijn zeker het bekijken waard, want ze is een intrigerende vrouw.zelfportret vivian maierMisschien was het haar wel heel anders vergaan en had ze een gelukkig leven kunnen leiden als je je bedenkt dat haar talent misschien wel ontdekt had kunnen worden toen ze nog leefde.. Een prachtig verhaal waar haar ‘nabestaanden’ alsnog een fijn afscheid mee hebben kunnen beleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s